Kosher 1
בימים אלו נשלחו מכתבים לכל החברות והמפעלים המושגחים על ידי הרב לנדא מבני ברק ובו הוא מורה להם להחליף את סמל הכשרות של אביו בסמל חדש.. 16/06/2019 קרא עוד◄
על מנת חזק את העסקים שומרי השבת, אנו מביאים כאן רשימה של אטרקציות שומרי שבת. בהמלצת הוועדה למען השבת.. 12/06/2019 קרא עוד◄
שווארמה זו מחזיקה בתעודה מטעם גוף פרטי המכנה את עצמו "איגוד הרבנים בישראל" בניגוד לחוק, נציין כי במהלך הביקורות לא נצפה משגיח בעסק. 28/05/2019 קרא עוד◄
האם ניתן לסמוך על כשרות הכלים של שירות חדרים שבו מביאים את האוכל לחדר במלון? האם אין חשש שאולי ערבו בשר וחלב... הרב שי אזרחי, 07/09/2014
קניתי אריזת קוואקר בחו"ל ועליה כתוב על האריזה טבעי, האם אין חשש לתוספות במוצר? הרב שי אזרחי, 01/09/2014
האם יש היתר לשתות מיצים טבעיים הנמכרים באוקראינה ובחו"ל? קבוצת כשרות 2 בוואטצאפ, 31/08/2014
  • מוצרים כשרים לפסח
  • עוגיות ומאפים
  • כלים חד פעמיים
  • תרופות
  • ויטמינים ותוספי מזון
  • תחליפי חלב
  • משקאות
  • מסעדות
  • מזנון מסעדה
  • פיצריות
  • פלאפליות
  • מסעדות איטלקיות
  • מסעדות בשריות
  • מסעדות גורמה
  • מסעדות דגים
  • מסעדות הודיות
  • מסעדות המבורגר
  • מסעדות חלביות
  • מסעדות טבעוניות
  • מסעדות יוקרה
  • מסעדות יפניות
  • מסעדות ללא גלוטן
  • מסעדות סיניות
  • מסעדות סושי
  • מסעדות על הים
  • מסעדות על האש
  • מסעדות עם ילדים
  • מסעדות פתוחות 24 שעות
  • מסעדות פרסיות
  • מסעדות צמחוניות
  • מסעדות צרפתיות
  • מסעדות רומנטיות
  • מסעדות שף
  • מסעדות תאילנדיות
  • מסעדות תימניות
  • אולמות אירועים מהדרין
  • אולם לאירועים קטנים מהדרין
  • מסעדות לאירועים מהדרין
  • אולם לאירועים עסקיים מהדרין
  • אולם לברית מהדרין
  • אולם לבר מצווה מהדרין
  • אולם לחינה מהדרין
  • אולם לחתונה מהדרין
  • אולם לימי הולדת מהדרין
  • קייטרינג
  • אוכל מוכן לשבת
  • שירותי קייטרינג
  • קייטרינג חלבי
  • קייטרינג בשרי
  • מלונות
  • בתי הארחה
  • בתי החלמה
  • צימרים
  • וילות נופש
חיפוש:
יום שני, ט"ו תשרי תש"פ, 14/10/2019
זריחה: 06:47
שקיעה: 18:03
זמני כניסת שבת: 17:28 - זמנים נוספים

על אבקת חלב ומורכבותה

הרב ישי מלכה, 28/05/2019
תגיות: אבקת חלב ,

אבקת חלב

מאת הרב ישי מלכה - מפקח ארצי בד"צ בית יוסף

הרבה טעמים וסיבות נאמרו סביב המנהג הקדוש והקדום לאכול מאכלי חלב בחג השבעות, וישראל קדושים הם ומהדרין במצוות, ועוד בטרם יצאו מחגיגות הל"ג בעומר כבר נמצאים הם בעיצומם של ההכנות לחג, ואם הדבר לא מורגש במטבחנו הפרטי הרי שבאותם המפעלים המתעסקים עם מוצרי החלב ההכנות מורגשות היטב היטב, ואפילו יותר ממורגשת, הם מרגישים היטב על "בשרם" שהחג ממש ובא, המחסור בחלב ומוצריו נותן בהם את אותותיו, ואם עד עתה הם נלחמו עם המחסור העצום שיש בחמאה מוסדית, הרי שנוסף לדאגותיהם גם הלחץ העצום להשיג את החלב ומוצריו מבעוד מעוד עוד בטרם ניתנם להם התשובה "אזל", אולם יצרנים רבים מצאו פתרון עקיף לבעיית החלב הטרי, והחלו להשתמש באבקת החלב המוכנה מבעוד מועד, נכון שהוא לא מתאים לכל מוצר, אבל לתעשיית הגלידות, הגבינה, ובוודאי למוצרי המתיקה הפתרון יכול להיות קל וזול יותר, אך גם הפתרון הזה לא תמיד זמין שהרי גם במוצר הזה בפרט כשהוא בכשרות מהודרת יש לחץ ומחסור לא מבוטל.

אך לפני שנדבר על המצוקה שיש גם על המוצר הזה, ניתן קצת רקע מה היא בדיוק האבקת חלב הזאת...

אבקת החלב, הינה סוג של תחליף לחלב הטרי, אך בשונה ממנו תאריך התפוגה שלה ארוך מאד, האבקה יכולה להישמר ימים רבים עד שיצקו לתוכה את המים והאבקה תיהפך לחלב לכל דבר, אלא שגם כאן ישנם סוגים רבים ושונים של אבקות, יש אבקות איכותיות בעלות טעם מתקתק וריח משכר של חלב וישנם כאלה שיותר תפלות ועם ריח נלווה של רפת, יש אבקת חלב רזה ויש אבקת חלב שמן, יש כאלה איכותיות הבאות מהולנד ויש כאלה ברמה הרבה יותר פחותה הבאות מפולין, למרות שאין בזה כללים... בקיצור יש אין סוף רמות סוגים ומחירים המתאימים את עצמם לכיס של היצרן.

חשוב לדעת, שלמרות שהרבנות הראשית לישראל הנהיגה שאין לצרוך חלב עכו"ם, והכוונה לחלב ניגר, דהיינו שאין להשתמש בכל חלב טרי במידה ואינו עונה להגדרות של חלב ישראל, וכמובן שהגדרת חלב ישראל היא מאד פרגמטית ותלויה ברמת נותן הכשרות, אבל ככלל בכל עסק בעל תעודת כשרות של הרבנות אסור להשתמש בחלב ניגר של גוי, אולם באבקות החלב ההנהגה שונה לחלוטין, מוצר בכשרות רגילה שאינה מהדרין יכול להכיל אבקת חלב נוכרי, ובלבד שיצוין הדבר על המוצר ליד חותם הכשרות, ובמאמר המוסגר, כולנו תקווה שאכן הדבר נאכף, נכון, שכבר רבים וגדולים דשו אם נכון להתיר את אכילת אבקת החלב נוכרי, והאם ישנה בעיה הלכתית אם אבקת החלב שנעשתה ללא פיקוח של ישראל משעת החליבה, אבל כדאי להדגיש ולומר כמעין כלל, מפעל המתיר לעצמו את השימוש באבקת חלב נוכרי, סביר להניח שבהליך הייצור משתמשים בעוד כמה היתרים שאין דעת המהדרין נוחה מהם, כבעיית חלב מנותחות, ג'לטין, חומרי טעם וכדומה, מה עוד, וזה הבדל מאד משמעותי, כמדובר על ייצור בפרט של מוצרי מתיקה הנעשים בחו"ל והייצור נעשה עם אבקת חלב נכרי, סביר להניח שאותו ייצור אינו נעשה תחת השגחה צמודה, אלא רק בבדיקה כללית שכל מוצרי המפעל כשרים, ומכאן ולהבא המפעל מייצר על דעת עצמו בלא פיקוח מתמיד... לכן הצורך לצרוך מוצר עם כיתוב חלב ישראל נעשה כמעט כדבר הכרחי לכשרות, אלא שייצור אבקת חלב ישראל מצריך גוף כשרות חזק, שמתמצא היטב בכל הליכי הייצור וחומרי הגלם.

השלב הראשון והבעייתי ביותר בייצור אבקת החלב, הוא שלב האיסוף מהרפתות, ובשונה מהמקובל בארץ, שבה המרחק הגאוגרפי בין הרפתות, למפעל או בין הרפתות עצמם, קטן, הרי שבתעשיית החלב שבחו"ל, המרחק יכול להיות עצום בין הרפתות למפעל, וגם בין הרפתות עצמם פעמים שנדרשת נסיעה של כמה שעות, ומכיוון שכל רפת חולבת פעמיים ביממה, נדרש תיאום מוקדם מאיזה רפתות יוכלו לקבל את החלב, שהרי בכל חליבה צריך שיהיה המשגיח נוכח ויראה את כל שלבי החליבה, כדי שהחלב יחשב כחלב שחלבו ישראל, ולכן דבר זה כשלעמו מהווה בעיה די מורכבת, כיצד לאייש את משגיחי הכשרות ברפתות באופן שתהיה להם שליטה מוחלטת, ויספיקו לנוע בין רפת אחת למשנה מבלי לפספס את שעת החליבה. ולכן בבד"ץ לא מאשרים מפעלים שמייצרים אבקת חלב מכמות גדולה של רפתות, אלא ממפעלים שנגישים וסמוכים למפעל.

מלבד זאת קודם החליבה צריכים המשגיחים לוודא, שכל מערכות השאיבה, והמיכלים שלתוכם מתקבל החלב , עברו הכשרה ושטיפה יסודית מהחלב הקודם של הגויים שהיה שם לפני כן, ושלא יתערבו מיכלי החלב הכשר, באלו שנחלבו מקודם על ידי המקומיים, וכן שכל מיכל ייסגר בפלומבה ומנעול, בכדי שלא יוסיפו חלב לתוכם, או שחלילה לא יחליפו בין המכילים, כך שישנה עדיפות לבחירת רפת שתהיה דווקא קטנה, שאינה מאכלסת יותר מכמה מאות או אלפים של פרות, בכדי שתהיה שליטה מלאה על כל מכלי החלב.

גם שלב העמסה על המשאיות הוא פרויקט בפני עצמו, להכשיר את טנק החלב שבמשאית, לנעול ולסמן אותו כראוי, לנהל דו"ח יציאה, ותעודת משלוח שתהיה תואמת בין מיכל החלב למספר המשאית....

לפני שמגיעה החלב למפעל, צריך המפעל לעבור הכשרה ראויה, וכאן העניין קצת יותר מסובך, כי מלבד זה שצריך להכשיר את כל מכלי הענק שלתוכם החלב מתאסף, גם כל קו הייצור צריך לעבור הכשרה, החל מכל מערכות הקיטור, דודי הרתיחה, החלפת המים של כל מערכות הפיסטור, הכשרת כל מערכות מפרדי השומן למינם, ובעיקר התעסקות עם הספרי דריי.

הספרי דריי- הינו טנק חלב ענק העשוי כמגדל בגובה כשמונה עשרה מטר, המתיז את החלב ממטרה, הפועלת בלחץ אויר חזק, בהתזה של ספרי, ומכאן שמו, לתוך אויר חם של כמאתיים מעלות צלזיוס, כך שבעוד שהחלב באוויר הוא מתייבש ונעשה למעין גושים קטנים, (פלקסים) המזכירים את שבבי התפוח אדמה.

אולם קודם שמתיזים את החלב , צריך החלב לעבור ריכוז והסמכה, המצמצם את החלב לכדי חמישים אחוז, ומוציא ממנו את כל המים, בכדי שהחלב יתגבש לאבקה בעודו באוויר החם, פעולת הריכוז נעשית גם באמצעות חום.

הכשרת הספרי דריי, ומערכות החימום , דורשת הכנסת פועלים לתוך הדודים והצינורות, שבחלקם אינם מתפרקים כלל, וכן ניקוי כל מערכות הלחץ אויר, ומיותר לציין את הקושי שיש בכך.

לאחר שעובד החלב ונעשה גושים קטנים, הוא מעובר למוכנה המפוררת אותו לאבקה, הנקראת "שייקר בד" (המיטה המנערת), שבה נעשה הפירוק מגושים לאבקה דקיקה, על ידי מתקן רותת העשוי רשתות בכל מיני גדלים שדרכם עוברים הגושים עד שנעשים דקים כקמח, ולכן לא בכל מפעל ניתן להכשיר ולנקות את הרשתות הללו.

כמובן שלאחר שלב ההכשרה, נדרש פיקוח הדוק, שלא יתחלף החלב, עם חלב שאינו מפוקח הנמצא בין יתר מכלי המפעל, ולכן צריכה שתהיה נוכחות בכל שעות הייצור, וגם כאן נדרשת נעילה וסגריה בפלומבות לכל המכלים והצנרת.

ישנה עוד שיטת ייצור, הנקראת "רול דריי", שיטה הקיימת יותר בייצור וייבוש שבבי תפוח אדמה, שבה מוזרם החלב לאחר הריכוז, ומתגלגל על תוף רחב מאד, התוף מסתובב בעודו חם בחום של כמאתיים מעלות, ומקבל שיכבה של חלב, ובעודו מסתובב החלב מתייבש, בצד השני של התוף ישנו כמין שפכטל המגרד את החלב מהתוף , ומייצר גושים קטנים של חלב מיובש, מכאן השיטה זהה כדי להופכו לאבקה דקיקה.

אגב כל התעסקות עם אבקת החלב מאד מתישה ולא רק בגלל העובדה שצריך לעשות ייצור כשר למהדרין, למשל, אחד היצרנים הגדולים החליט לפתור את בעיית האבקת חלב שלו אחת ולתמיד, ולשם כך הוא הטיס צוות גדול ועצום לטורקיה בכדי שיכשרו וייצרו עבורו אבקת חלב למהדרין, ואכן בתחילה הכל התנהל כמתוכנן, הרפתות נבדקו היטב, מכשרי הייבוש הוכשרו, החליבה נעשתה בהשגחה צמודה "חלב ישראל", עד כדי כך שגם אבקת החלב נארזה כדת וכדין, אולם כשהמשאית העמוסה בשקי האבקת חלב יצאה לדרכה לעבר הנמל ומשם להפגה לעבר חופי ישראל, ניתנה לה הוראה שלא משתמעת לשתי פנים, אחורה פנה, לחזור לבסיס, מה קרה, האבקה לא יכולה להפליג לישראל יש איסור לייבא אבקת חלב מטורקיה, וכל כך למה, פשוט - מידה כנגד מידה, הסולטן של טורקיה ארדואן אשר בבעלותו רשת מפעלי ענק לאבקת חלב, חוקק חוק שאסור לייבא לטורקיה אבקת חלב מאף מדינה שבעולם, ולא צריך להסביר למה... שיעדיפו תצרוכת מקומית... כך שגם ישראל לא יכולה לייצא לטורקיה אבקת חלב, וכמובן מסחר זה מסחר.. וחייבת לבוא תגובת נגד, כך שאם אם אסור לייצא לטורקיה אבקת חלב, כנגד גם אסור לייבא מטורקיה אבקת חלב... ומסכן אותו היצרן... נתקע עם כמויות ענק של אבקת חלב המוחסנים אי שם בטורקיה מבלי דורש... ולסיום - גם לאלו המתירים את האבקת חלב נוכרי, זה רק משום שמסתמכים על זה שאבקת החלב לא הייתה בגזרת חלב הגוי, משום היותה אבקה ולא נוזל, וגם הגלל העובדה שמפעל מפוקח לא יחליף את החלב פרה, בחלב בעלי חיים טמאים שאינם מאושרים על פי החוק, אבל בל נשכח שישנם עוד בעיות כשרות היוצרות בעיה לא פשוטה להשתמש באותה האבקה.



חזרה לדף ראשי

ביקורת הגולשים
היה ראשון לרשום ביקורת / המלצה על דף מידע זה
...טוען...